Een letselschade advocaat duur? Een misverstand
"Ik weet niet of ik de tegenpartij aansprakelijk moet stellen... straks moet ik meer betalen dan ik aan schadevergoeding krijg." Ik hoor dit vaak van cliënten. Het is een begrijpelijke zorg: waarom zou u in zee gaan met een advocaat als u uiteindelijk niet meer overhoudt dan wat u vergoed krijgt? Maar het werkt anders dan u denkt. In veel gevallen betaalt u als slachtoffer helemaal niets! Hoe dat kan, leg ik u graag uit.
Het ongeval
Stel, u fietst na een lange werkdag naar huis en wordt door een automobilist over het hoofd gezien. De bestuurder rijdt u omver, en u valt op de grond met veel pijn aan uw rechterzij. De ambulance en de politie komen ter plaatse, en u wordt naar het ziekenhuis gebracht. Gelukkig blijken de verwondingen relatief mee te vallen: een paar gekneusde ribben.
De schade
Uw herstel verloopt voorspoedig, en u denkt dat de schade meevalt. Maar zelfs als uw letsel ‘mild’ lijkt, kunnen de kosten snel oplopen tot duizenden euro's. U heeft namelijk recht op vergoeding van uw zorgkosten, inclusief het eigen risico dat uw zorgverzekeraar in rekening brengt. Daarnaast heeft u recht op smartengeld.
Als u tijdelijk niet in staat bent om uw huishouden te verzorgen, komt daar een vergoeding voor huishoudelijke hulp bij. Dit hoeft niet per se betaalde hulp te zijn: als bijvoorbeeld een vriend of buurvrouw u helpt, heeft u alsnog recht op een vergoeding. Woont u alleen en kunt u helemaal niets zelf doen, dan kunt u zelfs recht hebben op een huishoudelijke hulpvergoeding van tussen de 65 en 130 euro per week. Voor meer informatie kunt u de richtlijnen voor schadevergoedingen raadplegen op de website van de Letselschaderaad.
Advocaatkosten
Veel mensen vragen zich af: "Wat blijft er voor mij over als ik een advocaat moet betalen?" Ik begrijp deze zorg goed. Toch kan ik u geruststellen: de kosten van een letselschadeadvocaat hoeft u niet zelf te betalen. Hoe dat werkt? Mijn kosten worden verhaald op de tegenpartij. Dat wil zeggen: mijn honorarium maakt onderdeel uit van uw schadevergoeding. Als u het ongeval niet had gehad, had u mij ook niet hoeven inschakelen, dus de aansprakelijke partij moet mijn kosten vergoeden. U betaalt dus helemaal niets.
Wat als de tegenpartij de aansprakelijkheid niet erkent?
Stel dat de tegenpartij de aansprakelijkheid niet erkent en er een juridische procedure volgt. Maak u geen zorgen! In letselschadezaken wordt er namelijk maar zelden geprocedeerd. En als dat wel nodig is, dan maak ik van tevoren duidelijke afspraken met u over de kosten. U weet dus altijd waar u aan toe bent. Mocht ik van mening zijn dat een procedure weinig kans van slagen heeft, dan geef ik dat eerlijk aan. U kunt dan zelf besluiten of het zinvol is verder te procederen, rekening houdend met het belang van de zaak, de kosten en de kans van slagen. Als u wint, moet de tegenpartij uiteraard de proceskosten vergoeden.
Rechtsbijstandsverzekering: ook dan betaalt u niets
Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kan uw rechtsbijstandsverzekeraar de kosten van de procedure voor u dekken. En wat als u liever een advocaat van uw eigen keuze inschakelt? Ook in dat geval hoeft u meestal niets te betalen. Het Europese Hof heeft namelijk in 2013 vastgesteld dat u, als verzekerde van een rechtsbijstandsverzekeraar, recht heeft op vrije advocaatkeuze. De kosten voor de advocaat worden dan nog steeds door uw rechtsbijstandsverzekeraar vergoed.
Conclusie
Er zijn twee belangrijke zaken die ik u mee wil geven:
Het is bijna altijd de moeite waard om een advocaat in te schakelen. Een gespecialiseerde letselschadeadvocaat zorgt ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft, en vaak levert dit meer op dan wanneer u het zelf zou proberen.
U hoeft de kosten voor de advocaat niet zelf te betalen. De persoon die verantwoordelijk is voor uw letsel of diens verzekeraar vergoedt de advocaatkosten.
Heeft u vragen over dit artikel of wilt u meer weten over uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact op.